نقشه ذهنی روشی فوق العاده برای پرورش تفکر واگرا

در این مقاله ابزاری فوق العاده چون نقشه ذهنی را همراه با مثال معرفی می‌کنیم که به شما کمک می‌کند تفکر طراحی را در خود بیدار کنید و از این راه خودباوری در خلاقیت در شما پرورش خواهد یافت. همچنین با تفکر واگرا آشنا می شوید.

 
نقشه ذهنی

نقشه ذهنی و تفکر واگرا

خلاقیت و تفکر واگرا

می‌دانیم که آغاز کار سخت است. آزادسازی نیروی درونی خلاقیت شبیه بسیاری از کارهایی است که انجام می‌دهیم، هرچه بیشتر تلاش کنیم در آن بهتر می‌شویم. هر تمرین با چالش یا سوال مشخصی از نوآوری مرتبط است. این تمرینات به تقویت عضلات خلاقیت شما کمک می کنند. بعضی از این تمرین ها بسیار ساده به نظر می‌رسند، پس این نشان می‌دهد موانع ورود به حوزه خلاقیت کم است. ارزش اصلی در ایده نیست بلکه در اقدام است. خود را مجبور کنید خلاقانه و واگرا فکر کنید. انجام تمرین هایی که به تقویت تفکر واگرا و غیر معمول در شما کمک کند می‌تواند تولید ایده‌ها را افزایش دهد.

نقشه ذهنی روشی عالی برای خلق ایده

وقتی در جستجوی راه حل های خلاقانه اید، نقشه های ذهنی، روش هایی قدرتمند برای خلق ایده ها یا شفاف کردن موضوع اکتشاف هستند. این نقشه های ذهنی کاربرد های فراوانی دارند و تقریبا همواره از آنها استفاده می‌کنیم. از یافتن ایده‌ای برای تعطیلات خانوادگی تا پیدا کردن پروژه برای آخر هفته نقشه های ذهنی برای حل مسائل مختلف به کار می روند. آن ها کمک می کنند تا تمام ذهن خود را حول یک مسئله متمرکز کنید. هر وقت شما از مرکز نقش فاصله می‌گیرید ایده های بیشتری کشف خواهند شد.

روش کار نقشه ذهنی

مدت زمان: ۱۵ تا ۶۰ دقیقه 
وسایل مورد نیاز: کاغذ (هر قدر بزرگتر باشد بهتر است) و قلم 
دستور کار:

  1. موضوع یا چالش اصلی خود را وسط برگه کاغذ بزرگی بنویسید و دورش دایره بکشید.
    مثلا می توانیم این عبارت را در نظر بگیرید میهمانی شام فوق‌العاده برای دوستان.
  2. به چند موضوع مرتبط فکر کنید و آنها را بنویسید، به گونه ای که به صورت پیوسته از مرکز نقش دور شوید.
    از خود بپرسید چه چیزهای دیگری می‌توانم به نقشه اضافه کنم که به موضوع اصلی مرتبط باشد. در مثال مهمانی می توانید موضوعات همه در آشپزخانه جمع شوند و این که هرکس دسته خودش را درست کند، به عنوان دو موضوع مرتبط یادداشت کنید.
  3. اگر فکر می کنید یکی از ایده‌های شما می‌تواند خوشه و مجموعه ای جدید از ایده ایجاد کند، دور آن مستطیل یا بیضی بکشید، تا بر سر شاخه بودن آن تاکید کنید.هر یک از ایده های قبل برای ساختن این ایده های جدید استفاده کنید. در ارتباط با هرکس دسر خود را درست کند می توانید بنویسید، غذا را سر میز درست کند.
  4. به کار خود ادامه دهید.

وقتی که صفحه پر شد یا نرخ تولید ایده های جدید کاهش یافت، دیگر کار تمام شده است.
اگر احساس می کنید گرم شده‌اید اما هنوز کارتان تمام نشده است،
تلاش کنید مسئله را به گونه‌ای دیگر باز تعریف کنید و نقشه ذهنی جدیدی بکشید.

بسط ایده های دلخواه

اگر فکر می کنید کار به حد کافی صورت گرفته است، به این فکر کنید که دوست دارید کدام یک از ایده‌ها را بیشتر توسعه دهید. پس از ترسیم نقشه ذهنی بالا، دیوید مهمانی شامی ترتیب داد که در آن افراد میز خود را بعد از هر قسمت شام عوض می‌کردند و به این ترتیب می‌توانستند با افراد جدیدی آشنا شوند.
هر چالش، فرصتی برای خلاقیت و نوآوری است. ترفند هایی تجربی درباره این ابزار معمولا ایده‌های اولیه‌ی که در این نقش نوشته می‌شوند ، کلیشه‌ای و بدیهی به نظر می رسند و این موضوع برای همه پیش می آید. این مفاهیم از قبل در ذهن شما بوده و منتظر بوده اند تا روی کاغذ نوشته شوند.

فواید استفاده از نقشه ذهنی

به تدریج که نقش پیشرفت می کند ذهن شما بازتر می‌شود و ایده های خارق العاده را کشف می کنید. وقتی از این روش استفاده می کنید می بینید که در همه انواع فعالیت های خلاقانه ارزشمند است. شما را به شروع کار وادار می کند و کمک می کند بر ترستان از کاغذ سفید غلبه کنید. کمک می‌کند به دنبال الگو و روند بگردید. ساختار موضوع را آشکار می کند فرایند ذهنی شما را ترسیم می کند تا ایده ای را ثبت کنید (شما می توانید بعد آن را به صورت معکوس یعنی از انتها به ابتدا تعقیب کنید تا به بینش های جدیدی درباره موضوع دست یابید) کمک می‌کند ایده و فرایند را به دیگران منتقل کنید و بنابراین بتوانید آنها را در پیمودن مسیری مشابه راهنمایی کنید.

تفاوت نقشه ذهنی با فهرست ایده ها

ممکن است برایتان سوال پیش بیاید که چه زمانی نقشه ذهنی از فهرست معمولی ایده ها بهتر است:

  • فهرست کردن روش فوق‌العاده برای ثبت مواردی است که دوست نداریم فراموش کنیم. اما وقتی شروع به نوشتن فهرست می کنید، از قبل می دانید چه چیزهایی را باید یادداشت کنید.
  • اما در آغاز نقشه ذهنی، نمی‌دانیم نقش ما را به کجا خواهد برد.
  • نقشه های ذهنی ابزارهای فوق العاده برای تفکر واگرا هستند.
  • اما فهرست ها ابزارهایی مناسب برای یادداشت کردن بهترین گزینه ها در میان تفکرات و ایده های موجود شما هستند.
  • از سوی دیگر نقشه های ذهنی به خلق ایده های جدید کمک می‌کنند.

به همین دلیل نقشه های ذهنی ابزارهایی مفید در مراحل اولیه فرایند افزایش خلاقیت هستند. فهرست‌ها در مراحل بعدی مناسبند زمانی که می خواهید ایده های خلق شده را ثبت کنید و از میانشان بهترین را دنبال کنید. وقتی می خواهید چیزی جدید درست کنید، اول از نقشه های ذهنی استفاده کنید و سپس از فهرست ها برای ثبت بهترین ایده ها کمک بگیرید. این دو ابزار در ترکیب با هم می‌توانند قدرتی خارق العاده داشته باشند.

امیدوارم این مقاله برایتان مفید بوده باشد و از روش نقشه ذهنی به خوبی استفاده کنید.
 حتما به صفحه اینستاگرام من سر بزنید: nhashemi.shoe.designer@
این مقاله ها نیز می تواند برایتان کاربردی باشد:
چگونه با انتخاب کلمات درست خلاقیت را افزایش دهیم؟
پنج نکته برای داشتن کار تیمی نوآورانه
شرکت های نوآور و رهبران تقویت کننده پیشروان خلاقیت!
برای انجام چه کاری به دنیا آمده ایم؟ (سه راهکار عملی)
هفت نکته برای طراحی فضای کاری خلاقانه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

Solve : *
25 + 24 =


فهرست